Energiatakarékos központ

A Rekultív Magyarország Környezetvédelmi Szolgáltató Kft., illetve elődje, a Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. mosonmagyaróvári telephelyén az elmúlt évek folyamán több olyan energiatakarékos beruházás valósult meg, amelyek segítségével sikerült a központ energiaigényét és füstgáz károsanyag-kibocsátását minimális szintre csökkenteni.

Mindezek közül a legjelentősebb: 2012 februárjában átadott beruházásban több környezettudatos és energiatakarékos megoldás kapott helyet, melyek révén az épület felhasznál minden hulladékhőt és többfajta környezeti energiát. Az új irodaépület lényegében passzívház, amely minimális energiát fogyaszt és a károsanyag-kibocsátása is nulla.

Legfontosabb egységként egy kompakt készülék került beépítésre, mely egymagában gondoskodik az iroda teljes komfortjáról. Ebbe beletartozik a friss levegő betáplálás, légfűtés, léghűtés, a párátlanítás, a por-és pollenszűrés, valamint a padlófűtés működtetése és a használati meleg víz elkészítése valamint tárolása is. A készülék többek között egy kereszt-ellenáramú levegős hőcserélőt és két hőszivattyút tartalmaz. A levegő/levegő hőszivattyú a passzív hővisszanyerés után az épületből elszívott használt levegő maradék hőtartalmát nyeri ki, és képes a befújt friss levegőt akár 30-35 C°-ra melegíteni 0,5 kW befektetett villamos teljesítménnyel.

2 kW fűtési teljesítményt állít elő. Az irodaházban keletkező hulladékhő is így hasznosul (számítógépek, hűtőszekrény, dolgozók által leadott hőenergia, stb.). A használati meleg vizet is ez a hőszivattyú állítja elő.

Kiegészítésként padlófűtés-kör is kiépítésre került, melyet szintén a kompakt gép vezérel és működtet. Az épület mellett 2 db „energiakosár” került telepítésre, melyek segítségével a talajból nyerhető ki energia.

A beépített 2,4 kW névleges teljesítményű napelemes rendszer, mely a hálózatra dolgozik, éves szinten lefedi az épület teljes fűtési, hűtési, szellőztetési és meleg víz készítési villamos energiaigényét.

A régi irodaház energiaigénye, így üzemeltetési költsége is jelentősen csökkent. A felújított épületrészben megújították a szigetelést - ehhez papíripari hulladékot is felhasználtak. A tetőre szerelt napkollektorok kétezer liter meleg vizet állítanak elő naponta,és ezáltal meleg fürdővizet biztosítanak a munkatársaknak.

A régi épület fűtését 2 éve egy faapríték- és pelletkazán oldja meg. Ez alkalmas mind a készen vásárolható pellet, mind pedig a megfelelően előkészített faaprítékok fogadására. Ennek munkáját nagymértékben segíti a kiépítésre került hővisszanyerős szellőztetőrendszer.